THE FISHING COMMUNITY

Stacking and binding and a brick structural principle.

TYPE:
YEAR:
EXTENT:
LOCATION:
TEAM:
CATEGORY:



The fish community, which was founded and activated in the 18 century is declining in Aarhus today. The west side of fish community face to a lonesome road, the only internal street Pakkerivej within the community become a truck alley with a fish packing; meanwhile, this small alley is isolated by full brick facade of existing smoky house—a traditional Danish brick house. For me, the proper renovation is to activate the communal vitality between indoor and open air, it could improve the isolated disadvantage of existing building by unfolding the workshop inside.

The main building of fish community is consisted of a smoky fish workshop with restaurant and monger area, it presents a complete enclosed character with wrapped brick walls. I hope that the new building could redefine the relationship between technical handicraft and human being and this position in the surrounding. The existing smoky house follows a traditional working style, the working process under sealed brick is invisible to people, locals know nothing about the day-to-day handmade culture and unpretentious implement. The brick chimney and stove, kitchen bench with seafood and tools, those ware present essence of handicraft. I hope to expose those crucial elements in new building,; this rebuilds a reflection of internal work -ing narrative and scene to people, as well as the intersection between smoky house and public life.

Basically, the program of new building will follow former requires with new position, the fish monger area and main entrance will face to a place where a urban plaza will occupy, the smoky workshop and chimney will be moved to another side, the cafeteria in the middle will connects the two parts. A crucial working bar runs through the long-axis in whole building. The fish processing area, kitchen, reception and the entire smoky workshop section are centrally formed the linear bar. In workshop, a 2.5 meter high semi-open brick wall separates 2 hot stoves and 2 cold stoves on the bottom along the central axis, the top half of 4 stoves still look at each other ; these 4 stoves also individually combine with other working rooms. Parts of blank will be used for free space for visiting and displaying, visitors could experience outside through glass, sit in cafeteria to observe smoky process in workshop through window curtain.


Detail and Materials

Here, the chimney is regarded as a specific component, 4 chimneys with smoky stove will be exposed to public as a core handicraft installation. The roof around chimney is opened, a set of huge specific glass shell insert into the opening of roof and connect to bottom of chimney, fully surround the chimney, expose the chimney structure and completely. It is also a specific skylight for daylight collection. The chimney is no longer a neglected machine but a special redefined installation. Considering the varied factors as smoke removal, feasible joints and water draining, ultimately, the glass shell is designed as a straight top with funnel shape bottom. It seals the underside of roof and edge of chimney. Focus on the way of drainage, the drain pipe could be hidden in the double layer brick wall between symmetrical chimney, a circle steel gutter should be set around the edge of chimney, the water in funnel glass shell will gather and drain from gutter and pipe.

Danish has a famous tradition to brick. Unlike most of Chinese practice, in Denmark, stacking and physical binding is as a brick structural principle. The two transform paragraph are inspired from a special Danish brick binging method. Paragraph 1 is used for external wall binding, 588 millimeter-thick, including drain pipes and insulation that is according to Danish standard. Paragraph 2 is used for partition in between chimney, 468 millimeter-thick, hide drain pipes.